Pogoste napake pri izdelavi spletnih strani

Na internetu je ogromna množica spletnih strani, vsak dan pa se jim pridružujejo nove in nove. Kaj je tisto, kar loči dobre strani od slabih? Katere napake vam lahko preprečijo uspeh?

 

Izdelava uporabne spletne strani je lahko pravi izziv. Težava, ki jo ponavlja velika večina uporabnikov je, da naredijo spletno stran po svoji meri in ne po meri obiskovalcev. Zapomnite si: spletna stran ni namenjena vam, ampak vašim obiskovalcem. 

1. Uporabnikom se ne sanja, kaj se sploh nahaja na vaši spletni strani

Uporabnik mora v nekaj sekundah ugotoviti, kaj se nahaja na spletni strani. Če mu tega ne uspe, bo seveda zaprl okno in obiskal konkurenčne spletne strani. Vaša stran mu mora jasno in hitro sporočiti zakaj naj ostane in nadaljuje z brskanjem po spletni strani.

 

2. Nepregledna in težko berljiva vsebina

Pozabite na ogromne odstavke besedila, to je spletna stran in ni knjiga. Obiskovalec mora hitro preleteti čez vsebino, in najti iskane informacije. Uporabljajte odstavke, da razbijete besedila na manjše dele, ki so lažje berljivi. Ločite jih s podnaslovi, poudarite ključne besede z odebeljenimi črkami, uporabite sezname za naštevanje. Pomagajte obiskovalcem, da čim hitreje najdejo tisto, kar iščejo.

 

Uporabljajte črke, ki so lahko berljive. Lahko izberete zelo lepo in nevsakdanjo pisavo, vendar, ali bo ta tudi lahko berljiva?  

Majhne črke je težko brati. Večina brskalnikov ima funkcijo zoomiranja, vendar ne vedo vsi tega. Izberite tisto velikost črk, ki bo dovolj velika za večino uporabnikov. Pozorno izberite tudi barvo besedila, da ne bo preveč podobno barvi ozadja.

 

3. Slaba navigacija

Navigacija mora biti intuitivna. Naj bo jasno vidna in vedno na istem mestu, struktura pa jasna in preprosta. Zapomnite si: če uporabnik ne najde iskanih podatkov v manj kot treh klikih, je zelo verjetno, da bo zapustil spletno stran.

 

Preberite več o izdelavi spletnih strani in  pogostih napakah

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: