Spletna stran Koranti Rogoznica

Korant ali kurent je tradicionalna maska s Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Koranti Rogoznica ohranjamo staro tradicijo maskiranja ter etnografske običaje naših prednikov na našem območju. Že mnogo let obstaja v naši primestni četrti Rogoznica tradicija, da se ohranjajo in obujajo stari običaji. Od začetka so bile to majhne skupine ali posamezniki, z leti pa je postajalo vedno bolj množično. Društvo je ob nastanku leta 1982 štelo 21 članov, pod vodstvom prvega predsednika društva Branka Cajnka (predsednik med leti 1982 – 1986). Koranti smo takrat pa vse do danes preganjali zimo po naših vaseh v primestni četrti Rogoznica, se redno udeleževali številnih karnevalov ter drugih obiskov in prireditev. 

Iz zgodovine 1

Za izdelavo spletne strani skrbi sistem 1dva3.si

Leta 1999 se je tudi zamenjalo vodstvo društva, predsednik pa je postal Roman Petrovič (predsednik med leti 1999 – 2006). Vsi člani smo takrat dobili enake ježavke in jakne. Koranti smo se v tem času večkrat udeležili karnevala v Mohacsu na Madžarskem (2003, 2004, 2005) ter karnevala v Feldkirchu v Avstriji (2001). Tradicionalno gostovanje pa je postala turneja na Gorenjsko, kjer še se danes udeležujemo karnevala v Kranju in Radovljici. Nova bližnja gostovanja so postala tudi Šentilj in karneval v Račah. 

 

Četrtna skupnost Rogoznica, ki se je danes vrasla v mesto in je njegov pomemben sestavni del, je bila v srednjem veku, zanimiva kot posest, nedaleč od mesta, z manjšim primestnim plemiškim dvorom Purgstal. Leta 1466 je Friderik von Rat od salzburškega nadškofa dobil v fevd Rogozniški dvor in dve kmetiji, ki sta mu prinašali dohodek. Posest je imela ugodno lego, saj je ležala ob stari rimski cesti, ki je preko Gorišnice vodila v Ormož. Na posesti je bil mlin, ki ga je imel mlinar Matej. 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: